+358 19 688 1000
toimisto@kavasto.fi

Blogi

Asianajaja Mia Kavasto

Alkuvuoden ajatuksia

Alkuvuoden ajatuksia

  • 9.2.2018
  • Mia Kavasto
  • Kommentit pois päältä artikkelissa Alkuvuoden ajatuksia

Käräjävuosi alkaa yleensä madellen. Oikeustalo heräilee lomalta pikkuhiljaa. Ensimmäiset kansliassa annetut tuomiot alkavat tipahtelemaan tammikuun loppupuolella asianajajan sähköpostiin.

Käräjäoikeus ja syyttäjä olivat vuoden alussa lempeitä. Eräässä jutussa päämieheni oli syyllistynyt aikaisemmassa elämässään eriasteisiin huumausainerikoksiin ja oikaissut sittemmin elämäntapansa päihteettömäksi ja rikoksettomaksi. Oikeuteen saapuminen ahdisti häntä voimakkaasti ja istunnot peruuntuivat yksi toisensa jälkeen sairastumisten vuoksi. Päämies oli hermostunut, sillä häntä odotti vankeustuomio osaksi jo käsitellyistä syytteistä; törkeä huumausainerikos, perusmuotoinen huumausainerikos ja kaikenlaista pientä sälää siihen lisäksi. Syyttäjä suostui osittaisella myöntämismenettelyllä vapaamuotoisen keskustelun päätteeksi hyväksymään joka tapauksessa ehdollisen rangaistuksen ja käräjäoikeus jätti lisäksi tuomitsematta kvalifikoitua muotoa (näytön puuttuessa) ja jätti niin ikään tuomitsematta päämiestä useisiin uhkasakkoihin, joilla päämiestäni oli peloteltu puutteellisten lääkärintodistusten vuoksi. Inhimilliset tekijät otettiin huomioon. Se tuntuu avustajalta hyvältä, sillä tällaiset perustelut tuomiossa osoittavat, että ihminen on tullut kuulluksi. Asianajajan tehtävänä on myös ihmisen elämän näkymän esille tuominen tarvittaessa.

Myös sovitteluissa on jo ehditty vierailla alkuvuodesta. Asianajajasovittelijana pidän sovittelua riita-asioissa ensisijaisena ratkaisukeinona. Sovittelu ei silti ole aina menestyksekäs. Sovittelua ei yleensä kannata jatkaa tilanteissa, joissa toinen osapuoli on esimerkiksi lapsen asiassa selvästi ”voiton” perässä lapsen edun etsimisen sijasta, eikä suostu sitoutumaan sovittelun sääntöihin. Painostus ei toimi sovittelussa. Sovinnon, joka solmitaan tulee olla sellainen, että sen kanssa voi elää vielä pitkään sovitteluistunnon jälkeen. Ja avustajat kannattaa olla kummallakin osapuolella, totesimme taas kerran yhdessä erään sovittelun puheenjohtajan kanssa. Jos toinen osapuoli tulee sovitteluun ilman avustajaa, eikä tunne oikeuskäytännön todellisuutta esimerkiksi lapsen asumiseen liittyvissä asioissa, on sovittelulla vaara kariutua tiedon puutteeseen.

Eilen sai lisäksi eräs pitkään jatkunut ja päämiehelleni merkittävä riita-asia välituomion, joka oli päämiehelleni voitokas. Sillä fiiliksellä jatketaan kohti viikonloppua ja ensi viikon uusia käräjäkepposia!

Kuva: MakeF/CC-BY-SA-2.5